AYUDTHAYAI KIRÁLYOK NYOMÁBAN

1 különösen hosszú nap
A MŰVELTSÉG TÖRTÉNELMI ÚTJÁN


Úgy kezdődött Ayudthaya, akárcsak Róma története.
Egy város, mely a hatalmasságra törő uralkodók sorát ültette a trónjára, egyre szélesítette hegemóniáját, mígnem a Maláj-félsziget felére ki nem terjesztette hatalmát.
417 dicsőséges esztendő, megtűzdelve háborúkkal és trónviszályokkal, küzdelemmel, az akkor ismert világ fontos államává, kereskedelmi központjává lett Ázsiában.
Hatalma tetőpontján 1767-ben összeomlott, a nálánál még erősebbé lett Burma inváziója alatt.
A négy évszazad történelmi emléktárában válogatva járunk be olyan helyszíneket, amelyekhez lebilincselően érdekes történetek kötődnek, kapcsolódva az akkori európai nagyságok, a portugálok, a hollandok és a franciák ázsiai kalandozásához.
Felkeressük U-Thong, az első ayudthayai király hamvasztási templomát. A dicsőséges Naresuan király, a burmaverő, (akárcsak a mi Hunyadi Jánosunk, a törökverő) emlékhelyét.
A szívdobbantó templomot, ahol gyermekkirályok sorát végezték ki a trónbitorlók, legtöbbnyire maguknak a régenseknek segédletével.
A portugál piac helyét és a volt zsinagógát. Meglátogatunk egy korabeli Ayudthaya-i
teak-fa házat, látván miként éltek az akkoriak. Megnézzük a XVII. században, francia stílusban épült, ámde buddhista templomok egyikét.
Ezután Ayudthayából a 120 km-re fekvő Lop Buri városba vezet az út.
Hát ez egy fantasztikus város!
Azon túl, hogy 1664 ben Narai király Ayudthayából ide tette át trónszékét, s a város ezáltal a francia-thai történelem részévé lett, még a majmok birodalma is.
A több mint ezer éves városba a majmok az egykori khmerekkel, -kik elfoglalták e vidéket,- érkeztek, hátukon, csomagjaikon. Számuk ma több ezerre tehető, s a volt khmerek lakta városrészben élnek ma is. Ezt nem lépik túl. Igy a Wat Prang Sam Yot ezer éves khmer templom hemzseg a majmoktól, de ugyancsak a környező utcákon mindenfelé, még a boltokba is bemerészkednek. Felkeressük XIV.Lajos francia követségét, a romosan megmaradt francia katólikus templomot, a görög kalandor, -aki hajósinasból lett Ayudthaya-i miniszterré,- uralkodói rezidenciának beillő házát. A története pedig egyenesen lebilincselő! Ha itt nem hallod a látnivalókhoz fűződő történeteket, akkor semmit sem láttál!
Lop Buri történetét színesíti az Ayudthayai Királyság egyetlen felkelése, amit a történelem „Sziámi Forradalomnak” nevez, 1688-ban. Ennek is látni fogod az emlékeit.
Mindezt megjárva egy különösen hosszú napot fogsz magad mögött tudni, sok új ismerettel gazdagodva e világról.

Irj egy email –t ide : gabor.thailand@gmail.com

 

   Gab Gall